Новини


Хайп комюникейшънНовини • "Подаръчен конвой" на Раунд Тейбъл зарадва малките пациенти на Отделението за детско - юношеска психиатрия в УМБАЛ “Света Марина” – Варна

"Подаръчен конвой" на Раунд Тейбъл зарадва малките пациенти на Отделението за детско - юношеска психиатрия в УМБАЛ “Света Марина” – Варна

Отделението за детско - юношеска психиатрия към УМБАЛ “Света Марина” – Варна посрещна „Подаръчен конвой“, организиран от международната организация Раунд Тейбъл. На малките пациенти бяха раздадени подаръци, подготвени от техни връстници от Германия. Конвоят е оглавяван от членовете на Раунд Тейбъл – Германия и за първи път пристига в България. Преди това коледни подаръци са били раздадени в Украйна, Румъния и Молдова.

Организацията Раунд Тейбъл е създадена през 1927г., а нейна основна цел е събирането на млади професионалисти, които обединяват сили в общественополезни каузи и инициативи. В клуба могат да членуват само мъже до 40 годишна възраст. Името на организацията произлиза от реч на принца на Уелс по време на Британското търговско изложение в началото на века, когато той призовава младите бизнесмени на Англия да се съберат заедно около масата, да припознаят доказали се във времето ценности и методи, да ги адаптират към съвремието и ако трябва - да ги подобрят. От тогава до днес, Раунд Тейбъл е намерила съмишленици в над 65 държави в цял свят, наброява над 40 000 члена, обединени в 2700 мъжки  клуба. Макар името да не произлиза от популярната история за Рицарите на Кръглата маса, дейността на тейблърите може да бъде тълкувана като съвременно рицарство.

Гостуването на немската делегация е организирано от представителите на варненската организация. Раунд Тейбъл 5 Варна съществува от  една година и за този кратък период успява да привлече вниманието на международните си колеги в множеството инициативи, които подема във Варна.

Изборът на Отделението за детско - юношеска психиатрия към УМБАЛ “Света Марина”  се основава на факта, че  това е едно от малкото отделения по психиатрия в България, специализирани в лечение на пациенти от 4 до 18 годишна възраст. Менталните заболявания остават едно от най-големите табута в нашата страна и грижата за малките пациенти остава единствено за лекарите и семействата. Отделението разполага с 29 легла, където са настанени деца с различни психологични разстройства на развитието и поведението.  Освен стандартните методи за лечение, в терапевтичния арсенал на медицинския екип са включени също семейна терапия, както и арт и трудова терапия.  Благотворителната акция цели не само да зарадва децата в навечерието на най-светлия християнски празник, но и да повиши чувствителността към проблемите на детското психично здраве и грижа.

След посещението си в „Св.Марина“, конвоят се отправи към Център за настаняване от семеен тип във Владиславово, където към днешна дата са настанени част от децата, излезли от станалия печално известен дом в Могилино. След като изпратят немските си колеги, членовете на Раунд Тейбъл 5 Варна се заемат с последните приготовления за първия Коледен бал, който ще помогне в набирането на средства за закупуването на нов кувьоз за АГ болница "Проф. д-р Димитър Стаматов".


търси
Категории
Архиви