Новини


Хайп комюникейшънНовини • Шеф-шоколатиерът Ради Стамболов твори ръчно-изработени бонбони за варненските ценители на гватемалски ром

Шеф-шоколатиерът Ради Стамболов твори ръчно-изработени бонбони за варненските ценители на гватемалски ром

Zacapa e премиум ром (най-високата категория за качество), който се произвежда от първо-пресована захарна тръстика, а полученият сироп е наречен от компанията ”девствен мед”. Името и поводът за създаването на тази напитка идват от град в източната част на Гватемала. Селището Zacapa е основано през 1876г., а по повод 100-годишнината му през 1976г., е създаден и ромът, носещ същото име.

Производството на рома е по метода Solera, a блендирането включва ромове на възраст от 6 до 23 години. Бъчвите с този еликсир отлежават на 2300 метра надморска височина в ”къщата над облаците” – съоръжение, което се намира в горната част на склоновете по планините и вулканите на Гватемала със средна температура от 17 градуса. От компанията твърдят, че именно специфичното местоположение и системата Солера, са в основата на успеха на Zacapa. Първоначално, всяка бутилка е била обвивана в ”petate”- покривало от палмови листа, използвано още от Маите. Днес, около бутилката има само лента, ръчно изработена, отново от палмови листа. Ароматът включва бадеми, карамел, канела и стафиди, а вкусът е на сушени плодове, ванилия, черен шоколад и нотки на шери.

Във Варна, луксозното питие се прадлага само в броени заведения, като за едно тях лично Шеф-шоколатиерът Ради Стамболов прави по поръчка специални бонбони, носещи името на рома и допълващи до съвършенство вкуса на гватемалския елексир. За своето творение сладкарят споделя „Обожавам да експериментирам с идеи, вкусове и съставки и този път, за мен, наистина се получи нещо изключително. Хората не просто трябва да опитат, а да изживеят тази допълваща вкусовете комбинация между глътка ром и шоколадов бонбон.”

„Стремим се да предоставяме нови вкусове и изживявания на своите клиенти и винаги сме мислили в тази посока. Искаме да сме в крак със световните тенденции в нашата област, които са далеч над познатото тук ниво. Именно затова се свързахме и с Ради Стамболов – признат шоколатиер. Така че вaрненци със сигурност има още какво да очакват от нас. Те първа предстоят изненади!”, допълва Борислав Илиев, съдружник във варненския Cocktail Bar Cheers. В момента бонбоните, три на брой и в специална кутия, се поднасят като комплимент към всеки клиент на заведението, поръчал чаша гватемалски ром.


търси
Категории
Архиви